Geloofsovertuiging II

Een tijdje terug heb ik een opdracht voor RZL met je gedeeld. Ik heb daar in feite nog verder over nagedacht en een dialoogschool: het laat me niet helemaal los.

Ik was ook aan het denken: in feite kan iedereen een school beginnen. Alleen, hoe begin je daaraan? Nergens is het gemakkelijker om een school op te richten als in Vlaanderen*.

Niet dat ik plannen heb in die richting, en al helemaal niet in mijn eentje. Maar wat zou ik wél doen, moest het kunnen?

Ik zou het beste van alle onderwijsnetten combineren, vooral dan op vlak van leerplandoelstellingen. Ik zou de beste leerplandoelstelling van alle netten eruit halen. Heb je ooit al eens een leerplan voor Nederlands van het katholieke net naast dat van het GO gelegd? Alleen al qua pagina-aantal is dat een enorm groot verschil. Bij het GO zijn dit 65 pagina’s, bij het VVKSO 104 pagina’s. Persoonlijk ben ik van mening dat die leerplannen ook veel te breed uitgesmeerd zijn. Maak dat wat korter en overzichtelijker, gebruiksvriendelijker… Soit. Ik zou mijn gang wel kunnen gaan!

Wat ik ook zou doen is de leerlingen geen keuze geven op vlak van godsdienstbeleving, ook niet de ‘vrijzinnige’ keuze. Als het van mij afhangt, moet elke leerling elke godsdienst leren kennen om elkaar te leren respecteren. En ook: dit is maatschappelijk veel relevanter dan te weten wat er met Jezus en zijn apostelen gebeurd is. In mijn ogen, he. Ik zou dus de uren ‘godsdienst’ verdelen en zien welke godsdiensten er op deze school afkomen om ze dan allemaal ‘aan te bieden’ en een soort kennismaking te creëren. Uiteraard kunnen er van die uren ook een heel deel aan leren-leren en andere zaken uitbesteed worden. Misschien vooral ook aan praten met elkaar. Misschien een beetje filosoferen van tijd tot tijd…

Ik zou het wel weten hoe mijn school er moet uitzien. En ik denk wel dat er een bepaald publiek voor te vinden is. Of denk jij van helemaal niet? Ik zou er mijn eigen kinderen sowieso naartoe sturen omdat ik denk dat het een must is dat ze respect leren opbrengen voor alles en iedereen. Ze zijn heus niet de enigen. Maar het kan toch geen kwaad om te praten met elkaar? Wat die hooligans nu aan het doen zijn tijdens het EK… Ik heb echt schrik dat er weer een wereldoorlog gaat uitbreken, want als zelfs Rusland erbij betrokken is… (Ik weet het, EK is Europees, maar de eerste én tweede oorlog zijn ook niet ver van ons Belgenlandje begonenn…)

Ik vind het nuttig dat kinderen leren waarom bepaalde vrouwen bijvoorbeeld een hoofddoek dragen. Toen ik met Mauro bij onze dokter was, die een hoofddoek draagt, vroeg Mauro aan mij: “Wat is dat?” en hij wees daarnaar. De dokter antwoordde “een sjaaltje”. Waarop Mauro weer “Waarom draag je dat?” Er kwam geen antwoord. Het zou fijn zijn moest ze wel geantwoord hebben, want ik vraag me dat ook af.

Ik ben ervan overtuigd dat als kinderen willen bidden, ze dit thuis kunnen en moeten doen. Verschillende godsdiensten in een open sfeer ontdekken is toch een serieuze vorm van dialoog? Ik wil dus echt een dialoogschool starten. Maar hoe begin ik daaraan?

Eerst afstuderen…

Wat is jouw idee hierrond?

Liefs,
Me, Myself and We.

*Bron: https://www.klasse.be/archief/start-je-eigen-school/

6 gedachtes over “Geloofsovertuiging II

 1. xmodeorakelsx zegt:

  Wauw, zo ruimdenkend. Wij zijn Christenen, maar ons gezin kent wel een aantal religiën en we hebben ook wel eens de feestdagen gevierd van andere religiën. Bijvoorbeeld gevast tijdens de Ramandan of gemediteerd zoals Buddha en yoga gedaan. Ook hebben we de 10 geboden van Mozes besproken. Dit is Nederland, ons prachtige land met zoveel verschillende religiën en zoveel culturele kleuren en vormen. We moeten trots zij en geen geweld willen. Iedereen mag geloven of niet. Uiteindelijk zijn we allemaal Aardelingen, toch?👍🏻👍🏻

  Geliked door 1 persoon

 2. misssexandthecity zegt:

  Ik ben ook van mening dat godsdienst gelijk de welke niet thuishoort op school. Ik ben niet gelovig, maar respecteer de mensen die dat wel doen, iedereen is vrij. Maar we weten allemaal dat er al heel veel doden zijn gevallen door godsdienst als je de geschiedenis leest, dus mss zijn we beter af zonder geloof, of dat geloof ik dan.

  Like

  • memyselfandwe zegt:

   Daarom ook dat ik geen enkele godsdienst zou ‘onderwijzen’, maar wel benoemen en laten zien. Bidden of bezinnen moet ieder maar voor zich doen en dan liefst thuis. Zo wordt er niemand geprovoceerd en is het duidelijk voor iedereen. Ik zou ook elk relgieus teken verbieden op mijn school…
   Doden in naam van een godsdienst is gemakkelijk natuurlijk… Maar naar mijn mening zijn dat twee groepen mensen. Enerzijds heb je de gelovigen en anderszijds heb je diegene die het geloof misbruiken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s