Cultureel erfgoed deel 2

Wat heb ik de voorbije maand allemaal gedaan op ‘cultureel’ vlak? Ik ga proberen om geen spoilers te verklappen. Dat zou zonde zijn en dan hebben jullie helemaal geen zin meer om iets uit de onderstaande lijst te bekijken of lezen. Dat plezier wil ik jullie niet ontnemen.

Wat staat er de komende maand op de planning? Behalve boeken lezen ga ik de komende maand twee keer naar De Werf in Aalst. Een beetje cultuur snuiven met twee buurvrouwen. Ik moet hen nog voorstellen om naar de wijnbar Bar Teroir in Aalst te gaan. Ik ben die toevallig tegengekomen en het lijkt me wel leuk om na een toneelvoorstelling nog even na te praten bij een glaasje wijn.

verdachtOp vrijdag 25 september gaan we naar ‘Verdacht’ van Barre Weldaad kijken.
Op 9 november 1985 pleegde de Bende van Nijvel zijn laatste en bloedigste overval, op de Delhaize van Aalst. Vandaag, 30 jaar later, zijn de schuldigen nog steeds niet veroordeeld.
Vlaanderens topauteur Peter Terrin creëert een politiethriller en monoloog die graaft, schuurt, wrijft en ontroert. Een brok geschiedenis die ons land teisterde wordt samengevat in een ingrijpend relaas en gebracht door rasverteller Tom Van Bauwel.

battleOp zaterdag 10 oktober gaan we naar ‘Battle, the show’ van Sephira & Extreme Ruthm kijken.
Battle is een ware clash op het podium tussen twee zoetgevooisde schoonheden, hun violen en een broederschap van onverschrokken percussionisten in bloot bovenlijf. Het internationale muziekfenomeen Sephira en de drummers van Extreme Rhythm gaan de confrontatie aan in een adembenemend muzikaal duel. Dit levert vuurwerk op met unieke eigen composities en eigentijdse interpretaties van Kashmir (Led Zeppelin), Hallelujah (Leonard Cohen) en Earth Song (Michael Jackson).

Films

hairsprayHairspray – Regie: Adam Shankman

Hairpspray is een film die gemaakt is naar aanleiding van een Broadway-musical met dezelfde naam. De Broadway-musical is gemaakt na de Hairspray-film uit 1988, de film die in 2007 is uitgekomen is dus geen directe remake van de film uit 1988.

Het is pas bij het lezen van de filminhoud nu, tijdens het schrijven van dit blogje, dat ik zwart op wit zag staan dat de mama van tracy gespeeld werd door John Travolta. Tijdens het bekijken van de film vroeg ik me al af of het geen man was en dacht ik bij mezelf dat ik dat gezicht precies wel kende…

Waarom in godsnaam deze film?
Ik zag hem in de TV-gids staan en heb hem onmiddellijk geprogrammeerd. Ik had hem ooit al eens gezien, maar was precies het verhaal een beetje kwijt. Ik dacht bij het zien van de titel: ‘een feelgood movie voor als ik eens alleen thuis ben.’ Uiteindelijk heb ik hem gezien tijdens het geve van flesjes van Ilian. In brokken en stukken, van reclameblok tot reclameblok. Het Ventje lag toch te slapen in de zetel of was niet thuis, dus hij had er geen last van.

Wat vond ik ervan?
Een musical gaat er wel altijd in. Ik vond dat de liedjes nog wel mooi gezongen werden. Maar wat ik niet begrijp is dat er in 1962 echt zo neergekeken werd op ‘negers’? Ik wist echt niet dat het zo recent was, of is dat een leugen in deze film? In elk geval: ik vond het wel kleurrijke (Hello Flower Power!) film met leuke dansjes en mooi gezang. Een luchtige film ook, ondanks het ‘zware’ thema (racisme, of is dat een misinterpretatie van mij?)

Zou ik deze film aanraden?
Ja, maar alleen als je houdt van musical-achtige toestanden. Als dit je ding niet is, ga je je niet amuseren bij het bekijken van deze film.

Boeken

water en vuurWater en vuur ~ Françoise Bourdin

Als Scott Gillespie na een lange reis terugkomt in zijn ouderlijk huis, ontdekt hij tot zijn grote verbazing dat zijn vader, Angus Gillepsie, is hertrouwd met Amélie, een Française. Na de bruiloft is Amélie met haar vier kinderen in zijn victoriaanse landhuis getrokken. Scott en de kinderen, drie drukke jongens en een meisje, proberen hun territorium af te bakenen. Persoonlijkheden botsen, jaloezie steekt de kop op en de spanning is om te snijden.
En dan is er nog de vraag die de hele familie bezighoudt: wie wordt de erfgenaam van Angus en zal zich in de toekomst mogen ontfermen over  de lucratieve distilleerderij en het landhuis, die samen het Gillepsie-imperium vormen? Terwijl beide families de wapens opnemen, lijkt er maar één sleutel tot verzoening te zijn: de onwaarschijnlijke liefde die te midden van alle ruzies ontluikt.

Ook dit boek zat tijdens de zomervakantie bij het tijdschrift TV familie. (Soms heb ik eens een zotte ingeving.) Anders zou ik hem niet gekocht hebben denk ik. Ik ben niet zo aan die ‘romans’. Van die stationsromannetjes lees ik wel graag, maar dit soort romans vind ik minder leuk.

Wat vond ik er nu van?
Dit verhaal was nogal langdradig met nogal veel voorspelbare twisten. Ook werd er in twee zinnen twee jaar vooruit gegaan in de tijd, wat ik niet aangenaam lezen vond. De onwaarschijnlijke liefde waarover sprake is op de rugzijde van het boek is héél voorspelbaar. Ik werd er niet warm van…

Zou ik dit boek aanraden?
Neen, niet echt. En daarmee is de kous af. tenzij jullie dit boek ook gelezen hebben en er een andere mening over hebben?

Liefs,
Me, Myself and We.

3 gedachtes over “Cultureel erfgoed deel 2

  1. misssexandthecity zegt:

    Cultuur wat is dat :-),…..ik doe graag dansvoorstellingen, en tentoonstellingen,….of veilingen,……..films kijk ik zelden en boeken lees ik alleen in de vakantie,……mijn leven is saai 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s