Bijgerechten voor barbecue / gourmet

Ondertussen is hoogzomer alweer voorbij, hoewel we nog altijd kans maken op een aantal mooie dagen. Dus wie weet zit een barbecue er toch nog in! Om niet altijd in dezelfde koude schotel en klaargemaakte groenten te vervallen, ben ik bereid om een aantal bijgerechtjes die ik maak met jullie te delen. Om eens iets anders te hebben dan anders. Waar ik op probeer te letten is de verscheidenheid aan bijgerechtjes. Ik ga niet én rijst én paste én aardappeltjes klaarmaken. neen, het is eerder een kwestie van ‘of’. (Uiteraard gebruik ik in feite bijna dezelfde bijgerechtjes als bij gourmet in de winter…)

Worteltjes: in plaats van die rauwe, geraspte wortels maak ik er een gewoonte van om verse wortels te kopen, die niet julienne, maar toch iets dikker dan dat, te snijden en dan te koken. Ze vielen in de smaak! Zo zit je niet op keiharde rauwe wortels te knabbelen of heb je niet van gie geraspte bazaar die over heel je bord verspreid liggen. Ik ben daar persoonlijk geen fan van, he. Wat jullie doen, moeten jullie maar weten.

Rijst: je kookt je rijst volgens de aanwijzigingen op de verpakking, maar kies voor losse rijst. Drie minuutjes voor het einde van de kooktijd, kieper je er nog snel een heleboel diepvrieserwtjes achteraan. Die koken dan drie minuutjes mee en zijn dan ook perfect gaar. Alles samen afgieten en laten afkoelen. Doe er ook maar een beetje lightmayonaise onder, want dat begint toch flink te plakken.

Komkommer: die eeuwige schijfjes komkommer… Count me in: wederom ben ik daar geen fan van! Hoe heb ik het dan wel graag? De komkommer gewassen (uiteraard!), overlangs in twee gesneden en de pitjes verwijderd door een koffielepel. je snijdt dan nog een aantal keer overlangs tot je de gewenste dikte hebt. Dan snij je in de andere richting zodat je kleine blokjes krijgt. Je neemt er dan een appel bij die je ook in kleine blokjes snijdt. Dit alles giet je in een kom en meng je ook met een beetje (light)mayonaise. Anders wordt je appel bruin.

Witloof: wordt ook heel fijn gesneden en met mayonaise gemengd. Ofwel doe ik hieronder een appel, ofwel onder de komkommer, maar niet onder allebei. Je kan dan evengoed onmiddellijk aan je dessert beginnen ook!

Tomaten: deze snij ik gewoon in acht. Niets meer of minder. Je kan er altijd een ajuintje over versnipperen of een beetje balsamicoazijn. Maar ik vind een pure tomaat minstens even lekker!

Bloemkool: deze kook ik ook. Rauw met een dipsausje is ze ideaal als aperitiefhapje. Maar om dat nu rauw op mijn bord te leggen bij barbecue, neen dank je. Gewoon gekookte en afgekoelde bloemkool dus!

Snijboontjes: deze worden ook gekookt en dan met een beetje ajuin en mayonaise vermengd. Lekker!

Verse champignongroomsaus: beetje boter in een pan, daarin de kleingesneden champignons laten stoven. peper, zout en rundsbouillon toevoegen. Room toevoegen en een beetje laten inkoken. Niets zo lekker als in een pan kunnen werken waarin de steak gelegen heeft, maar bij barbecue is dat niet van toepassing.

Nu weten jullie het wel, he. Als ik langskom voor een barbecue, weet je al wat ik niet graag op mijn bord krijg en wat dan weer wel. *knipoog*

Bij gourmet kies ik dan eerder voor warm gestoofde worteltjes met ajuin, warme broccoli in béchamellesaus, warme bloemkool in witte saus… Ook durf ik dan frietjes of kroketjes bakken.

Ik wil niet dat er iemand met honger van tafel gaat. Ik wil dat iedereen genoeg gegeten en gedronken heeft. Ik zou het niet fijn vinden te weten dat ze v an bij ons direct naar het frietkot rijden.

En jullie? Hoe zit het bij jullie? Zowel bij barbecue als bij gourmet?

Liefs,
Me, Myself and We.

Advertenties

Een gedachte over “Bijgerechten voor barbecue / gourmet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s