Trakteren, of toch niet?

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, jong! Zeg dat ik het je zeg! Een tijdje geleden heb ik nog stellig verkondigd dat ik ABSOLUUT NIETS ging trakteren voor mijn verjaardag dit jaar. Maar zondag kriebelde het toch weer te hard om het aan mij voorbij te laten gaan. Dus ben ik de keuken in gedoken.

Aankomende zondag, 13 september, heb ik de eer om 30 kaarsjes uit te blazen. Gisteren was het ook mijn laatste dag in Anderlecht, vanaf vandaag werk ik in Nazareth. Dus om zowel mijn verjaardag als mijn afscheid te vieren, heb ik dan toch zelfgemaakte dingetjes meegebracht.

Wat had ik allemaal mee?

Njam njam

Njam njam

Appelcake. Hoe maak ik dit? 250gr suiker, 250gr bloem, 250gr patisserieboter, 4 eieren en 3 appels. Ik meng de suiker met eieren en klop dit bijna wit. Daarna voeg ik de gesmolten boter toe. Als dit goed gemengd is, zeef ik de bloem boven dit mengsel en spatel dit eronder. Dan wordt het beslag dikker. De appels heb ik in kleine stukjes gesneden en onder dit beslag gemengd. De cupcakevormpjes werden gevuld en de cakejes werden in een voorverwarmde oven van 200° geschoven. Na een kwartiertje eens prikken. Hangt er geen nat deeg meer aan je fonduevorkje, dan is het klaar. Uithalen, laten afkoelen en mooi presenteren.

Gewone cake. Hetzelfde als hierboven, maar dan zonder de appels. Alleen stond deze keer mijn oven echt te warm waardoor de cake een beetje verbrand was. Ik heb er dan plakjes van gesneden en uit die plakjes vlinders gestoken. Die vlinders werden versierd met zelfgemaakte crème au beurre en smarties. Crème au beurre werd gemaakt met 175gr boter, 350gr bloemsuiker, 3 el kokend water en een paar druppels vanille-essence. De boter zacht kloppen met de handmixer, bloemsuiker toevoegen, water toevoegen en glad mengsel mixen. Nadien kan je er dan mee doen wat je wil.

Wafels. Het was de eerste keer dat ik wafels bakte en ik was er dan ook niet helemaal tevreden over. Ik heb dan maar beslist om ze toch te serveren (want het ging nog net), maar in kleine stukken (meer als hapje) en bestrooid met bloemsuiker.

Chocomousse. Mijn zus en broer zijn zondag komen eten. Ik had chocomousse gemaakt. Ik had zes mooie porties gemaakt en de overschot werd verdeeld over glaasjes. Als je die kleine portie naast al het andere snoep zet, moest dat niet te veel zijn, he. Wat heb ik hiervoor gebruikt? 6 eieren, 4 eetlepels bloemsuiker en 200gr pure chocolade. Eigeel werd opgeklopt met de suiker tot het wit zag. De gesmolten chocolade werd beetje bij beetje aan die eigeelmengsel toegevoegd. Het eiwit werd opgeklopt en dit werd lepel per lepel onder het eigeel-chocolade-mengsel gespateld. Er goed voor zorgen dat je de lucht er niet uit klopt! Om de chocomousse minder ‘zwaar’ te maken, moet je minder eigeel dan eiwit gebruiken. Ik doe altijd van allebei evenveel. Maar dat is naar eigen smaak natuurlijk.

Hopelijk werd alles lekker bevonden. Als het niet zo was, zal ik het niet gehoord hebben.

Liefs,
Me, Myself and We.

3 gedachtes over “Trakteren, of toch niet?

  1. misssexandthecity zegt:

    Ik ben dus vandaag jarig en het commentaar van de collega’s was, jij gaat toch zelf bakken want dat is zooo lekker, terwijl er altijd met Delrey getrakteerd wordt, de beste pateekes van’t stad, maar nee ik moet bakken :-), speciaal!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s