Opruimen

Wij wonen in een gezellig rijhuisje met voldoende ruimte, hoewel het er klein uitziet. We hebben de benedenverdieping die 6,5 meter op 12 meter groot is. Hierin zitten de keuken, de eetkamer, de salon, de berging, de traphal en een toilet. (De afmeting is geschat. Ik ben niet 100% zeker, maar wel zo goed als. Ik zal er alleszins niet veel naast zitten.)
Dan hebben we een bovenverdieping die 6,5 meter op 10 meter groot is. Hier zijn drie slaapkamers, een badkamer en een douchekamer. (Idem als hierboven wat de afmetingen betreft.)
Dan hebben we een zolderverdieping zo groot als de bovenverdieping zonder indeling.

We hebben de zolder vorig jaar eindelijk afgewerkt. Ze is geschilderd geraakt! Jeuj! Het logeerbed staat in elkaar, een nieuw bureau werd aangeschaft en staat ook in elkaar. Nieuwe boekenkasten werden gekocht en dienen als scheidingswand tussen het bureau en het logeerbed. Het bureau staat als vanzelfsprekend onder het dakvenster om daglicht te krijgen als we aan het werken zijn.
Aan de andere kant van de zolder staan al twee stevige rekken die vol staan met dozen. We zouden graag nog een derde rek zetten, maar daarvoor moeten we eerst opruimen. Weggooien wat we niet meer nodig hebben. Mooi wegsteken in dozen wat we niet onmiddellijk nodig hebben. Pff… Als ik erover nadenk heb ik wel nog wat werk.

Wat wil ik gedaan hebben op zolder? Zo snel mogelijk? Zodat het daar leefbaar is? Want met het nieuwe academiejaar in het verschiet en een bezoek van een technieker om overal internet te krijgen op maandag 7 september…
– Bureau opruimen
– Klassement in orde brengen
– Weggooien wat we niet meer nodig hebben
– Boekenkast ordenen (die met mijn studiemateriaal)
– Boekenkast ordenen (boeken wegdoen waar ik vanaf wil, of in dozen, of naar de Slegte of in een give away)
– Kartonnen dozen met deksel scoren (iemand een idee waar ik dat kan vinden? Liefst groot genoeg. Ik zal het rek daarvoor eens opmeten…)
– Alles herschikken in de nieuwe, nette dozen en labelen
– Kinderkleren in een derde rek zetten
– Dozen met niet meer geldige garanties weggooien
– Dozen met geldige garanties centraliseren
– Gerief weggooien dat we niet meer nodig hebben
– Knutseltafel in orde zetten en tafelblad bekleden met plakfolie (waar zou ik dat kunnen vinden?)
– Poef en kussens stofzuigen en mooi op zijn plaats zetten
– Kinderspeelgoed beschikbaar stellen voor de kindjes zodat ze eens boven kunnen spelen als ik daar ook iets aan het doen ben
– Mijn reserve aan wijnglazen een mooie plaats geven waar ze niet gemakkelijk kunnen sneuvelen (in de kast waar onze filterinstallatie staat)

Ook de rest van het huis kan eens opgefrist worden als in: weggooien wat we niet meer nodig hebben. Zo denk ik voor de bovenverdieping aan:
– De drie kleerkasten: wat te klein, kapot of niet meer gedragen wordt gaat naar de kledingcontainer
– De commodes: rommel eruit, plaats maken voor alleen maar nuttige dingen. Kapotte BH’s weg, riemen die ik niet meer draag weg, riemen die ik nog wel draag mooi opgerold in een doos met deksel. Parfumflesjes bij elkaar zetten, weggooien wat niet meer lekker ruikt, opgebruiken wat nog doenbaar is. (Jammer dat ik zo mijn lievelingsparfum dan niet gebruik…)
– De nachtkastjes een checken op hun inhoud en opruimen wat opgeruimd kan worden. Wat hoort er trouwens in een nachtkastje? Handcrème en zakdoeken. Dat is het zo’n beetje zeker?
– De kasten in de badkamers: het teveel aan handdoeken wegdoen, vervallen medicijnen wegdoen, alles van make-up verzamelen in een doos (heb ik nog op overschot liggen), plaats maken voor mijn nagellakjes (die al in een doos zitten), kindergerief een eigen plaatsje geven, de spulletjes voor mijn persoonlijke hygiëne mooi wegsteken (ook in een doos ofzo?), de voorraadspulletjes een mooie plek geven zodat we in één oogopslag een overzicht hebben.

Beneden hebben we ook nog heel wat werk. Zo moet ik:
– De keukenkasten nog eens checken. Die heb ik tijdens mijn bevallingsverlof al grondig onder handen genomen (zie Instagram) en dat is nog naar mijn zin, maar toch sluipt er hier en daar iets tussen dat daar in feite niet hoort en waar ik geen ander plaatsje voor weet.
– De buffetkast, en dan vooral de schuiven, met ons papierwerk in. Kleurboeken voor de kinderen, voorleesboek van Jip en Janneke, onze inkomende post, schoolbrieven, facturen, agenda’s, planningen, stiften, schrijfgerief, scharen, plakband… En dan heb ik het alleen nog maar over de schuiven! De rest van deze kast staat redelijk in orde met links van de schuiven ons goed servies en bestek (met toch ook een beetje rommel op dat ik moet opruimen) en rechts van de schuiven alles van kaarsgerief. Ik heb nogal wat kaarsen en lucifers om die aan te steken.
– De TV kast. De schuif ervan ligt overvol met dekentjes en een reeks kinder DVD’s. Misschien moeten we eens wat dekentjes wegdoen. We krijgen de schuif met moeite dicht.
– De barkast staat redelijk in orde. Veel snoep waar ik niet meer aankom, koeken voor Mauro, sterke drank, foto-albums, DVD’s en CD’s. We zullen eens kuis moeten houden in de CD hoop, want het zijn er zoveel en we luisteren daar toch niet naar.
– De glazenkast, die moet ik regelmatiger opblinken zodat we de lampen die erin voorzien zijn kunnen branden en we alles van de geboorte van onze jongens in de spotlights kunnen zetten.
– De berging: mijn schoenen, weggooien wat ik niet meer aandoe of wat kapot is. Ik denk dat dat het grootste werk zal worden. De rest poetsen, schoene van Mauro naar zolder verbannen (als ze nog mooi zijn) om aan Ilian te geven als hij ze nodig heeft.

Voor de rest zijn er nog algemeenheden die in huis in orde gebracht moeten worden zoals:
– Gaten in de muren boren om nog het één en ander op te hangen
– De traphal verven, en zeker mijn vlak magneetverf niet vergeten om mijn eigen instawall te maken
– De berging verven want jongens, die geeft stof af!
– Het traphokje ordenen en iets verzinnen om onze drank te stockeren.
– Traphekje omhoog hangen op zolder zodat de kinderen niet naar beneden kunnen vallen als we daar aan het spelen zijn.
– Zolderluik verwijderen (nu is er nog een luik voorzien, maar we doen die toch nooit dicht, dus dan kunnen we die beter wegdoen, nietwaar?)

Nog zoveel werk te doen! Een mens wil dan een nieuwbouw om op zijn gemak te zitten, maar niets is minder waar. Ik ga beginnen met het bureau, want als er aanstaande maandag iemand langskomt om alles in orde te brengen, dan heeft die maar beter plaats en ruimte om dat te kunnen doen.

Ik zal er proberen aan denken om foto’s te trekken van alles wat ik ga doen, voor en na. Misschien ook tijdens. Maandelijks zal ik proberen om jullie een update te bezorgen zodat jullie kunnen volgen of ik mijn doelstellingen haal.

Liefs,
Me, Myself and We.

10 gedachtes over “Opruimen

 1. Evelien zegt:

  Oeeh dat is een hoop werk! Maar onze keuken ligt er momenteel volledig uit en ik wil zelfs niet nadenken over wat ik moet doen eens het “vuile” werk gedaan is… Alleen kuisen is al een monsterwerk, overal stof en vuil en pffff 😦 Maar ’t is voor een goed doel, toch? 🙂

  Like

 2. misscaesar zegt:

  Fotoooooooooooo’s 😁 ik krijg meteen goesting om ook verder te ruimen. Na de rommelmarkt en wat weggeefgedoe is er al veel opgeklaard, gelukkig maar… Wat ik ook altijd een gedoe vind is om mn agenda en cursussen netjes samen te houden…

  Like

 3. misssexandthecity zegt:

  OMG wat een ambitieus plan,…..ik probeer mijn kasten gewoon opgeruimd te houden en meestal plan ik dat in de kerstvakantie om nog eens extra uit te mesten,…..ik ga geen lijstje maken van wat ik nog moet/wil doen,…te weinig tijd,……maar onze kamer moet weer geschilderd worden en voorzien worden van een nieuwe kleerkast,…..en de living heeft ook een nieuw likje nodig!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s