Cultureel erfgoed deel 1

Vandaag start een nieuwe rubriek. Eentje waarbij ik jullie meeneem naar zaken die ik gelezen, gezien, gehoord, bezocht… heb en waarvan ik jullie graag wil laten meegenieten. Ik ga deze rubriek nog indelen, al naargelang wat ik gedaan heb. Dit zal zich wel uitwijzen. Hopelijk vinden jullie er wat aan en gaan jullie dit graag lezen.

Museum
chimayTijdens onze vakantie zijn wij het Kasteel van Chimay gaan bezoeken. Moesten jullie ooit zin hebben om daar naartoe te gaan: zeker doen! Alvorens je denkt dat dit een vervallen kasteel is waar je vanachter dikke koorden alles mag bewonderen, dan heb je het mis. Het is een nog bewoond kasteel en toen wij er waren, was de Vrouw des Huizes ook aanwezig. Ze zat zelfs aan de ingang! Een ietwat oudere dame die graag een praatje maakte met iedereen die binnenkomt, maar niet opdringerig.

In de wapenkamer lagen zwaarden, harnassen en allerhande vechttuigen uit die tijd. De kinderen mochten zelfs met zo’n zwaard staan zwaaien en zo’n helm opzetten en ondertussen mochten mama en papa een foto maken. Let wel: er was wel iemand van het kasteel aanwezig die alles aangaf en terug afnam, maar het mocht toch maar!

Elke stoel mocht bezeten worden. Alles mocht aangeraakt worden. Er was zelfs een heus theater in het kasteel waar je naartoe kon gaan om in 3D de geschiedenis van het kasteel te aanschouwen. Een mooi theater en een totale verrassing. Het was echt knap.

Wat ik ook zo mooi en goed vond, dat was de prijs (€ 9,00 voor een volwassene) en het feit dat je een tablet en oortje meekreeg waarmee je door de toegankelijke kamers mocht gaan en meer informatie kon krijgen over bijvoorbeeld de vloer. Je hield dan de tablet op ooghoogte en draaide dan rond in de kamer. Deze kamer zag je dan ook op het scherm van de tablet en door op een aantal opgelichte zaken en objectecten te drukken, kreeg je dan meer uitleg.

Ik vond dit kasteelbezoek uitermate interessant omdat je dus alle informatie en weetjes te horen kreeg, maar op een ludieke manier en niet via een saaie en droge gids die dat verhaal al voor de duizendste keer vertelt en dat tegen zijn zin begint te doen.

Bij het buitengaan kon je een leuke fotoshoot doen voor een green screen. Je kon dan kiezen of je voor het kasteel stond, of in het theater. Nadien werd die afgeprint in polaroid-systeem, kreeg je die in je mailbox en werd ze op facebook gezet. Wel leuk!

Boeken
vdi9789044971453Het meisje in de trein ~ Paula Hawkins

Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over hetzelfde spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun teras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven is – in Rachels ogen – perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.
Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met de zaak te bemoeien?

Ik zag hem voorbijkomen op Instagram en werd aangetrokken door de ondertitel “Je kent haar niet maar ze weet precies wie jij bent”, hoewel ik die – na het lezen dan – lichtjes overroepen vind. Moest ik deze ondertitel ter beschikking hebben ik zou een ander verhaal schrijven. Doet er mij trouwens aan denken dat ik misschien nog een nieuwe rubriek kan lanceren… Iets met fictie ofzo… Ach, eerst zien dat ik deze planning kan volhouden en dan zien we wel weer verder.

Wat vond ik er nu van?
Ik vond het wel een goed boek. Het zat boordevol spanning, wat hier ook de bedoeling van was natuurlijk. Humor ontbrak er dan weer wel aan, tenzij ik iets over het hoofd gezien heb. Wat me vooral intrigreerde, was dat er zo ver in het verhaal alsnog een plotwending plaats had die ik helemaal niet verwachtte. Knap gedaan!

Zou ik dit boek aanraden?
Ja, toch wel. Maar niet aan iemand die op zoek is naar luchtige chicklit, want die zit dan aan het verkeerde adres.

IMG_3942Thuis in Portugal ~ Marieke Woudstra

Marjolein en Bart kennen elkaar net wanneer ze samen op vakantie gaan naar Marjoleins geliefde Portugal. Als ook Bart valt voor het land, het klimaat, de mensen en de natuur, groeit Marjoleins hoop op de verweznlijking van een oude droom. Haar dochters zijn bijna volwassen; dit is het moment om een nieuw leven te beginnen.
Als de nieuwe geliefden door een speling van het lot wat extra geld ter beschikking krijgen, wagen ze de stap: ze kopen ‘Alta Vista’, een oude boerderij in de Alentejo in Zuid-Portugal, en zeggen Nederland definitief vaarwel. Ze willen hun eigen olijfolie maken en verkopen, en verder zelfvoorzienend en duurzaam leven. Een droom die uitkomt, maar er wacht hun ook een periode met uitdagingen, hard werken en tegenvallers…

Dit boek zat eens bij het tijdschrijft TV Familie. Ik heb me laten verleiden door het te kopen voor een kleine € 5,00. Deze zomer was het trouwens een aantal weken op rij een zomeractie: tijdschrift + boek. Wie niet  waagt, niet wint zeg ik altijd. Wie weet zit er wel een pareltje tussen deze aangeboden romans!

Wat vond ik ervan?
Ik vond het een luchtig verhaal. Daar hou ik op tijd en stond wel eens van! Zo een verhaal waarbij je niet te veel moet nadenken. Toevel wil nu dat het verhaal zich afspeelt in Portugal (ah ja!) en dat wij naar ‘Met vier in bed’ keken en dat dat ook over Portugal ging. Ik herkende dus een paar dingen vanuit het boek tijdens de afleveringen op televisie. Ik was blij te mogen vaststellen dat er dus wel ‘waarheden’ in het boek stonden. Voor de rest werd ik helemaal meegesleept door de warmte, de zomer, de plattelandssfeer… en dat is ook wel eens fijn. Het verhaal vertelt zich ook snel. Voor je het weet, zijn we twee jaar verder in de tijd!

Zou ik dit boek aanraden?
Ja, als je op zoek bent naar luchtige lectuur. Zeer veel romantiek komt er niet aan bod, hoewel er een huwelijksaanzoek in zit, maar dus geen huwelijk. Een luchtig en zomers boek, ideaal om op je terras te lezen in de zon (of schaduw) met een glaasje wijn bij de hand.

Liefs,
Me, Myself and We.

2 gedachtes over “Cultureel erfgoed deel 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s