Nieuwsfeiten uit 1985

Zoals jullie ondertussen al wel weten organiseren wij binnenkort een verjaardagsfeestje omdat zowel Het Ventje als ik 30 worden. Hiervoor zijn we op locatiebezoek geweest. Het is iets unieks waar ik nog niet veel over kan vertellen. Ik zou willen dat het een verrassing blijft tot de uitnodigingen de deur uit zijn. Daarna mag iedereen het weten. Het is trouwens ook een redelijk prijzige locatie waarvan ik mij onmiddellijk de bedenking maak: als je zoveel vraagt, waarom onderhou je het dan niet beter? De verf is van de grond gesleten, het terras lag vol verdorde bladeren in de hoeken… Echt jammer en hopelijk is dat een beetje opgekuist tegen ons feestje!

Mauro en Ilian waren mee op locatiebezoek en die gedroegen zich weer voorbeeldig! Er waren zo van die discolichten in vier kleuren: rood, groen, geel en blauw. Mauro zag die blauwe cirkels op de muren, zei dan ‘hup’ en kwam naar mij en zei “Kijk, ik heb een blauwe voor jou gevangen”. Zo schattig! Daarom hebben we besloten hem toch al even mee te nemen naar het feestje, hoewel het een ‘fuif’ zal worden. Ilian blijft wijselijk thuis en krijgt een babysit. Na een uurtje is het dan de bedoeling dat Mauro ook naar huis gaat. Ik denk wel dat hij dat leuk gaat vinden.

Ik heb ook al eens vermeld dat ik een wit scherm ging voorzien met langs één kant nieuwsfeiten uit ons geboortejaar, aan de andere kant ga ik een photobooth installeren. Hiervoor heb ik al ee naantal dingen in huis gehaald en sta ik te springen om eraan te beginnen! Maar Kris van Ditjes&Datjes had al eens gevraagd om de nieuwsfeiten die ik uitgekozen had hier te delen, wat ik dan ook graag doe.

il_570xN_708305263_gnw2Hieronder staan ze:

16 maart – De eerste Amerikaanse kernraketten komen aan op de Belgische luchtmachtbasis Florennes, slechts één dag na het definitieve besluit tot plaatsing. In de loop van het jaar komen enkele malen vele tienduizenden betogers de straat op om te protesteren tegen de raketten ,terwijl vredesmilitanten een aantal pogingen doen om Florennes binnen te dringen.

25 maart – Bij de Oscar-uitreikingen in Hollywood gaan de meeste onderscheidingen, acht stuks, naar de film ‘Amadeus’ van regisseur Milos Forman.

26 april – Twee Zuid-Afrikaanse ondernemingen ontslaan 17.500 zwarte mijnwerkers en zorgen dat ze naar een ‘thuisland’ worden gedeporteerd. Als reden voor de actie wordt aangevoerd dat de betrokken arbeiders illegaal hebben gestaakt en voor onrust hebben gezorgd. Zelfs in Zuid-Afrika zelf gaat velen de maatregel te ver: Vaal Reefs, de grootste goudmijn ter wereld, zal de ontslagenen een voorkeursbehandeling geven als ze er willen komen werken.

8 mei – Het frisdrankconcern Coca-Cola, dat een groot marktaandeel verloren zag gaan aan Pepsi Cola, wil de samenstelling van zijn cola wijzigen en aanpassen aan de smaak van de tijd, dat wil zeggen: aanzienlijk zoeter maken. Over de hele wereld worden protesten vernomen en de verkoop keldert nu pas echt. De smaakwijziging wordt weer ongedaan gemaakt.

11 mei – Bij een voetbalwedstrijd tussen Bradford City en Lincoln City vinden 56 mensen de dood door brand op de tribunes.

11 tot 15 mei – Paus Johannes Paulus II bezoekt Nederland en België, waarrond de stad Ieper.

19 mei – Een rechtbank in Caïro verbiedt een nieuwe complete uitgave van de Vertellingen van duizend en één nacht vanwege “het ontuchtige karakter”. De hele oplage van 3000 exemplaren moet worden vernietigd.

20 mei – Op de luchthaven van Genève vindt onder toezicht het Internationaal Comité van het Rode Kruis een gevangenruil plaats: drie Israëlische soldaten tegen 1150 Palestijnen en Libanezen.

29 mei – In het Brusselse Heizelstadion komen bij het Heizeldrama 39 mensen om het leven bij de finale van de Europa Cup I tussen Liverpool en Juventus, nadat Engelse fans hun vak zijn binnengedrongen. Uiteindelijk wordt beslist om de wedstrijd toch te laten doorgaan. Juventus wint nadat Michel Platini een strafschop binnentrapt.

6 juni – Bij de Braziliaanse stad Saõ Paulo worden de stoffelijke resten opgegraven van de veel gezochte oorlogsmisdadiger Josef Mengele, in de Tweede de beruchte arts van het concentratiekamp Auschwitz. In 1979 zou de als Wolfgang Gerhard begraven oorlogsmisdadiger door verdrinking om het leven zijn gekomen.

14 juni – Frankrijk, Duitsland en de Benelux-landen sluiten het Verdrag van Schengen. Zij regelen vrij grensverkeer voor hun inwoners door afschaffing van de grenscontroles.

2 juli – Verslaafde rokers in Israël bestormen en plunderen een sigarettenfabriek die vanwege stakingen al enige tijd niet meer leverde.

7 juli – De 17-jarige ongeplaatste Duitser Boris Becker is de sensationele winnaar van het tennistoernooi van Wimbledon.

10 juli – Het Nederlandse Greenpeaceschip Rainbow Warrior wordt door Frankrijk tot zinken gebracht, waarbij een opvarende wordt gedood.

13 juli – In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wordt het benefietconcert Live Aid gehouden, met een enorme keur aan pop – en rocksterren. Het is georganiseerd door de Ierse popmuzikant Bob Geldof vanwege de hongersnood in Ethiopië en wereldwijd te zien en horen op televisie en radio.

19 juli – Na een dambreuk in de Italiaanse Dolomieten storten modder en water van een stuwmeer zich in het dal. Meer dan 300 mensen worden gedood. Er vinden arrestaties plaats vanwege bouwtechnische en ambtelijke nalatigheden.

12 augustus – Een Boeing 747SR-46 van Japan Airlines verliest zijn staart en botst 30 minuten later tegen Mount Osutaka in Japan. 520 van de 524 passagiers komen om in de grootste single-aircraft ramp ooit.

25 augustus – Laatste formule 1 GP van Nederlands op Circuit Park Zandvoort. Deze race wordt gewonnen door de Oostenrijker Niki Lauda.

1 september – Franse en Amerikaanse duikers ontdekken het wrak van de Titanic in de buurt van Newfoundland.

19 september 1985 – Mexico-Stad wordt opgeschrikt door een zware aardbeving. 9000 mensen komen om, 30000 mensen raken gewond en 95000 mensen verliezen hun huis.

27 september – De Bende van Nijvel pleegt brutale overvallen op warenhuizen van Delhaize in Overijse en Eigenbrakel. Op 9 november is een Delhaize-filiaal in Aalst aan de beurt. Zoals steeds worden in koelen bloede mensen vermoord: er zijn 16 doden bij de genoemde overvallen.

2 oktober – Als de Amerikaanse filmster Rock Hudson overlijdt aan Aids, maken zijn lijden en dood veel indruk. Het bestaan en de consequenties van de ziekte Aids dringen steeds meer tot de mensen door.

13 oktober – De Belgische kiezers belonen de regerende christendemocraten met verkiezingswinst. Ook de socialisten winnen, maar worden zowel landelijk als gewestelijk buiten de regering gehouden. Premier Wilfried Martens vormt zijn zesde kabinet.

20 november – België (dankzij een kopbal van Georges Grün vijf minuten voor tijd) plaatst zich voor de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal in een barrage met Nederland.

Hard rock band Guns N’ Roses wordt opgericht

Geboren in 1985
07/01 – Lewis Hamilton – Brits autocoureur
18/01 – Elke Clijsters – Belgisch tennisster
23/01 – Doutzen Kroes – Nederlands fotomodel en actrice
05/02 – Christiano Ronaldo – Portugees voetballer
25/03 – Steve De Boeck – peter van Ilian
26/03 – Keira Knightley – Britse actrice
02/05 – Lily Allen – Brits zangeres
17/05 – Greg Van Avermaet – Belgisch wielrenner
20/05 – Chris Froome – Keniaans-Brits wielrenner
21/05 – Mark Cavendish – Brits wielrenner
10/06 – Andy Schleck – Luxemburgs wielrenner
30/06 – Michael Phelps – Amerikaans zwemmer
03/07 – Tom De Sutter – Belgisch voetballer
08/08 – Jelle Cleymans – Vlaams acteur en zanger
13/09 – Sarah Poelmans – 1 van de 2 vandaag gevierde feestvarkens
23/09 – Evi Van Acker – Belgisch zeilster
30/09 – Christian Rodriguez – Uruguayaans voetballer
08/10 – Bruno Mars – Amerikaans zanger
28/10 – Gert Van Stichel – 1 van de 2 vandaag gevierde feestvarkens
14/11 – Thomas Vermaelen – Belgisch voetballer
27/12 – Jérôme d’Ambrosio – Belgisch racecoureur
30/12 – Lars Boom – Nederlands wielrenner
31/12 – Jan Smit – Nederlands zanger

Overlijdens in 1985
13/09 – Hugo Spadafora – 45 – Panamees politicus
13/09 – Eric Walter White – 80 – Brits componist en schrijver
28/10 – Piet Meertens – 86 – Nederlands letterkundige
31/12 – Oma – Oma van de papa van Sarah

Er is heel wat gebeurd in 1985! Ik heb een keuze gemaakt tussen dingen die iedereen weet (Heizeldrama), dingen die niemand weet (kernraketten) en leuke weetjes (coca-cola). Hopelijk is het niet allemaal negatief en zijn jullie nu niet depressief na het lezen van deze nieuwsfeiten.

Liefs,
Me, Myself and We.

3 gedachtes over “Nieuwsfeiten uit 1985

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s