Sno(vembe)r

Zij heeft er zo’n leuk blogje over geschreven, inclusief foto’s. Mooi om te zien, maar het lijkt me zo onhandig… Een kriebelende snor… Ik heb er (nog) geen ervaring mee en ik wil dat liever niet ook niet. Hoewel ik soms aan Het Ventje vraag of hij geen ringbaardje wilt laten staan. Ik krijg altijd een ‘neen’ als antwoord, wat ik wel jammer vind, want ik denk dat hij daar supersexy mee zou staan…

Mijn titel is niet helemaal zoals het hoort. Ik weet het. Ik heb er mijn eigen woordspelletje van gemaakt, in het Nederlands. Het correcte woord voor deze ‘hype’ is Movember.

Nu, wat is dat juist, die Movember? Wel, er bestaat zoiets als een Movember Foundation.
De Movember Foundation is wereldwijd de mees toonaangevende organisatie die zich inzet om het gezicht van de gezondheid van de man te veranderen.
De Movember gemeenschap heeft meer dan 409 miljoen euro opgehaald en steunt momenteel meer dan 800 programma’s in 21 landen. Dit werk redt en verbetert de levens van mannen met prostaat – en teelbalkanker.
De Movember Foundation daagt mannen uit om een snog te laten groeien tijdens deze Movember (voorheen bekend als november), met als doel gesprekken aan te moedigen en cruciale fondsen te werven voor gezondheidsprogramma’s voor mannen. Tot nu toe kweekten we al meer dan 4 miljoen snorren, en zullen we dat blijven doen zolang er serieuze gezondheidsproblemen bij mannen bestaan.

Ik vind het wel een fijn initiatief. Mannen zijn een beetje ‘preuts’ om over die zaken te praten, denk ik. En misschien is dit wel een fijne manier om het taboe te doorbreken. Want taboe of niet, het is wel van levensbelang!

Op de website van Movember heb ik de regels teruggevonden waar de heren zich aan moeten houden. Ik vind ze ronduit schitterend!
1) Geef de gezondheid van de man een nieuw gezicht door je in te schrijven op movember.com.
2) Begin op 1 november gladgeschoren en laat 30 dagen lang je snor staan.
3) Heren, geen gesjoemel. Geen baarden, geen sikjes, geen nepsnorren.
4) Gebruik de kracht van de snor om gesprekken over de gezondheid van de man te starten en om fondsen voor prostaat – en teelbalkanker te werven.
5) Elke mobro dient zich ten allen tijde als een ware heer te gedragen.

Deze vijfde regel mag niet alleen van kracht zijn in de maand november, maar een heel jaar door. Los daarvan ga ik toch proberen om Het Ventje volgend jaar te overtuigen om mee te doen, eventueel met een ringbaardje. Ik zal me wel opofferen om dat proper te houden met de tondeuse, want een snor in het wilde weg laten groeien, dat wordt ook behoorlijk lelijk!

Nu ben ik eens gaan goochelen en heb op het internet een beetje informatie opgezocht over de snor. Wikipedia is your friend voor moest je er zelf meer over willen weten. Er zijn namelijk een heleboel verschillende soorten snorren! De ene al wat belachelijker dan de andere.

Zo hebben we de:
* borstelsnor: dikke snor die aan het uiteinde aan een borstel doet denken
* dali: smalle lange punten opwaarts gebogen, gebied voorbij de mondhoeken wordt afgeschoren, kunstmatige hulpmiddelen zoals gel, was, mousse of haarlak zijn toegestaan
* Engelse snor: smalle midden boven de bovenlip ontspruitende, lange naar de zijkant getrokken snorharen, met de punten licht omhooggekruld, gebieden voorbij de mondhoeken zijn geschoren
* fietsstuursnor: borstelige snor met kleine, lange naar boven wijzende puntjes
* fu manchu-snor: lange maar dunne, puntige hangsnor die tot onder de kin uitkomt
* hoefijzersnor: snor die op een omgekeerd hoefijzer lijkt, de verticale uiteinden krullen voorbij de mondhoeken naar de kaken
* moustachio of hangsnor: lange snor met punten die tot onder de kin hangen, lijkt op de fu manchu maar is veel dikker
* potloodsnorretje: smal, zorgvuldig getrimd snorretje op de bovenlip dat veel geschoren plek overhoudt tussen neus en snor
* tandenborstelsnorretje of hitlersnorretje: dikke snor die op een vierkant blokje lijkt
* walrussnor: dikke, borstelige hangsnor met lange uiteinden die aan een walrus doet denken

En ik maar proberen om op regelmatige basis in het schoonheidssalon te geraken om dat overtollig haar op mijn eigenste bovenlip te laten weghalen. Tsss …

Liefs,

Me, Myself and We.

6 gedachtes over “Sno(vembe)r

 1. Menck zegt:

  Hm. Eén ding weet ik zeker (wegens al uitgetest): ik zie er niet uit met een snor. Een ringbaard, ça va nog.
  Maar de opzet achter dit initiatief vind ik daarentegen wél erg geslaagd.

  Like

 2. kakel zegt:

  Je vergeet de snor-fiets 🙂
  Ik vind het een goede actie. Mijn buurman is pas vijftig geworden en heeft prostaatkanker.
  Jezelf laten controleren is hartstikke belangrijk. Dat het niet leuk is, daar moeten ze niet over zeuren. Vrouwen zeuren ook niet, die gaan gewoon!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s